Koronainfo

Koronatiedote 4/2021

Varsinais-Suomen koronatilanne on kesän aikana kääntynyt huonoon suuntaan. Sairaanhoitopiiri antoi 27.7.2021 tiukan maskisuosituksen koko maankunnan alueelle.


Mynämäen kunnan työntekijöiden tulee käyttää työpaikalla maskia aina, kun riittävää turvaväliä ei ole mahdollista pitää. Henkilökunnan kahvihuoneissa ja muissa taukotiloissa saa olla kerrallaan vain sen verran henkilöitä, että turvavälit voidaan pitää.

Työikäisten koronarokotukset alkanevat kevään aikana. Rokotuksessa käyminen ei ole työaikaa. Mikäli rokotusaikaa ei ole mahdollista saada työajan ulkopuolella, työntekijälle/viranhaltijalle järjestetään esimiehen kanssa sopien vapautus työstä rokotuksessa käymisen ajaksi.

Koronatiedote 2/2021

Koronatilanne on huonontunut myös Varsinais-Suomessa viime viikkoina mm. muuntoviruksen leviämisen takia. Valtio on tiukentanut ohjeistustaan koronan leviämisen ehkäisemiseksi.

Kunnanviraston ja taloushallinnon ovet pidetään suljettuna 3.–28.3.2021. Asiakkaita palvellaan puhelimitse, sähköpostitse ja tarvittaessa etäyhteyksien välityksellä. Mahdolliset lähitapaamiset ajanvarauksella.

Työpaikoilla on noudatettava seuraavia ohjeita:

  • etätyötä tehdään esimiehen ja työyksikön kanssa sopien (vaikka kunnanviraston ja taloushallinnon ovet on suljettu, asiakaspalvelu täytyy hoitaa)

  • kahvihuoneissa ja muissa taukotiloissa saa olla kerrallaan max 4 henkilöä

  • henkilökunnan välisissä tapaamisissa on käytettävä kasvosuojainta, mikäli riittäviä turvavälejä ei voida pitää

  • asiakastapaamisissa käytetään aina kasvosuojainta

  • käsihygieniasta on huolehdittava.

Koronatiedote 1/2021

Koronapandemia jatkuu edelleen

Koronatartuntojen määrä Varsinais-Suomessa ei ole laskusuunnassa ja koko maakunta on edelleen leviämisvaiheessa. Koronaväsymykselle ei saa nyt antaa periksi. Mitä paremmin noudatamme rajoituksia nyt, sitä paremmat edellytykset on niitä jatkossa keventää. Vain kaikki yhdessä saamme epidemian kääntymään parempaan suuntaan.

Työpaikalla

  • on huolehdittava riittävistä turvaväleistä (myös taukotiloissa)

  • on käytettävä kasvosuojainta asiakastapaamisissa

  • on käytettävä kasvosuojainta sisäisissä kokouksissa ja palavereissa, joissa ei voida huolehtia riittävistä turvaväleistä

  • on huolehdittava käsihygieniasta

  • etätyöt on edelleen mahdollisia esimiehen ja työyksikön kanssa sopien

Poissaolo karanteenipäätöksen takia

Mahdollinen karanteenipäätös

Mikäli kunnan työntekijä/viranhaltija asetetaan tartuntatautilääkärin päätöksellä karanteeniin, kunta maksaa ko. ajalta palkan ja hakee päivärahan Kelalta.

Keskeytyspäätös on tehtävä Populuksessa mahdollisimman pian. Esimiehen vastuulla on huolehtia, että keskeytysilmoitus tehdään ja hyväksytään mahdollisimman pian karanteenipäätöksen jälkeen. Populuksessa käytetään sairasloma-koodia (palkallinen).

Palkanlaskentaan on toimitettava alkuperäinen karateenipäätös ja alkuperäinen lääkärintodistus sairauslomasta, jos lääkäri on sen karateenipäätöksen lisäksi kirjoittanut. Kela vaatii alkuperäiset todistukset.

Kunta toimittaa palkkatodistuksen Kelaan. Asiasta lisää Kelan sivuilla.

Edellä mainittua käytäntöä noudatetaan toistaiseksi. Mikäli henkilökunnalle tulee paljon karanteenipäätöksiä, pohdimme menettelyn muuttamista niin, että karanteeniaika on palkatonta ja työntekijä/viranhaltija itse hakee korvauksen Kelalta. Kela korvaa karanteenitapauksissa ansionmenetyksen täysimääräisesti KVTES:n V luvun 2 §:n 8 momentin mukaisesti (huom! soveltamisohje).

Poissaolo omalla ilmoituksella

Työstä voi olla koronaviruksen epäilyn takia pois 5 päivää omalla ilmoituksella. Kaikissa muissa sairaustapauksissa noudatetaan edelleen 3 päivän sääntöä.

Poissaolo perheenjäsenen karanteenin takia

Mikäli työntekijä/viranhaltija on töistä pois perheenjäsenen (esim. alle 16-vuotias lapsi) karanteenin takia, työntekijä/viranhaltija hakee palkatonta vapaata ko. ajalle. Työntekijä/viranhaltija hakee itse Kelalta tartuntatautilain tarkoittaman päivärahan. Työjärjestelyistä on sovittava esimiehen kanssa.

Poissaolo 5 päivää omalla ilmoituksella koronavirusepäilyn takia koskee vain työntekijää/viranhaltijaa itseään. Lapsen takia poissaoloon noudatetaan tilapäisen hoitovapaan säännöksiä.

Toimintaohje terveydenhuoltoviranomaisten määrittelemiin riskiryhmiin kuuluville työntekijöille

Minkään työntekijäryhmän perussairaudet eivät oikeuta jäämään pois töistä koronaviruksen tartunnan pelosta. Esimerkiksi sairaaloissa sairaanhoitajat osallistuvat koronapotilaiden hoitoon riippumatta omista perussairauksistaan.

Mikäli kuitenkin koet, että töihin palaaminen tuntuu mahdottomalta kuuluessasi terveydenhuollon viranomaisten määrittelemään riskiryhmään tai muuten terveydentilasi vuoksi, toimi seuraavasti:

  1. Ota yhteyttä työterveyslääkäriin, joka arvioi terveydentilasi ja joko myöntää arvioinnin jälkeen sinulle sairaslomaa tai toteaa, että ei ole tarvetta jättäytyä pois töistä.

  2. Toimita mahdollinen sairauslomatodistus esimiehellesi.

  3. Jos lääkäri ei ole myöntänyt sinulle sairaslomaa ja koet, ettet pysty palaamaan työhösi, keskustele esimiehesi kanssa. Esimiehesi voi perustellusta syystä myöntää sinulle palkatonta vapaata kunnanhallituksen 7.12.2015 § 339 hyväksymän ohjeen mukaisin ehdoin. Vapaa ei ole ns. talkoovapaata.

Kaikkien työntekijöiden tulee jatkossakin noudattaa yleisiä ohjeita:

  • ei tulla sairaana töihin

  • pidetään huoli riittävistä etäisyyksistä 1–2 m

  • huolehditaan hyvästä yskimis- ja käsihygieniasta.

Visiirien ja silmäsuojien desinfiointi