Työhön perehdyttäminen

Perehdyttämisen tarkoitus on valmentaa uusi työntekijä tehtäväänsä, tutustuttaa hänet työympäristöön, työoloihin sekä oman työyhteisön tavoitteisiin, toimintaan ja niiden muutoksiin. Perehdyttäminen on tärkeää työturvallisuuden ja henkilöstön kehittämisen kannalta. Perehdyttämisestä hyötyy sekä työnantaja että työntekijä. Onnistunut työhön perehdyttäminen tukee työsuoritusta ja lisää työviihtyvyyttä. Perehdyttäminen auttaa työntekijää myös sopeutumaan työyhteisöönsä paremmin sekä tuntemaan organisaationsa toimintaperiaatteet. Hyvän perehdyttämisen avulla voidaan vähentää henkilöstön vaihtuvuutta, parantaa työn tuloksellisuutta sekä ehkäistä virheitä ja onnettomuuksia.

Kaikki työhön tulevat uudet henkilöt sekä työyhteisössä uusiin tehtäviin siirtyvät henkilöt tulee perehdyttää tehtäviinsä. Tämä koskee myös lyhytaikaisessa työsuhteessa olevia sekä pitkään työstä poissa olleita henkilöitä. Erityisesti huomiota tulee kiinnittää ensimmäiseen työpaikkaansa tulevien henkilöiden perehdyttämiseen. Työllistettyjen ja harjoittelijoiden perusperehdyttäminen on tärkeää, vaikka kyseessä olisi lyhytaikainenkin työsuhde. Työharjoittelijoiden ja kesätyöntekijöiden hyvä perehdyttäminen on satsaus tulevaisuuteen, sillä nämä työntekijät ovat aina potentiaalisia tulevaisuuden vakituisia työntekijöitä. Perehdyttäminen on tarpeellista myös silloin kun työntekijän työtehtävät tai työympäristö vaihtuvat kunnan sisällä.

Perehdyttämisen järjestämisestä vastaa esimies. Perehdyttäjänä voi toimia esimies itse tai hänen nimeämänsä henkilö. Perehdyttäjällä tulee kuitenkin olla tarpeeksi tuntemusta perehdytettävän tulevista tehtävistä. Henkilöstön perehdyttämisestä vastuussa on aina lähin esimies, jonka tehtävä on seurata, että perehdyttäminen tapahtuu ennalta laaditun ohjelman mukaisesti.

Perehdyttämisessä tulee käydä läpi ainakin perehdyttäjän muistilistassa olevat asiat.

Muistilista-perehdyttajalle.pdf