Sivutoimilupa ja -ilmoitus

Sivutoimella tarkoitetaan virkasuhdetta, palkattua työtä ja pysyväisluonteista tehtävää, josta viranhaltija/työntekijä voi kieltäytyä sekä ammatin, elinkeinon tai liikkeen harjoittamista.

Hallintosäännön 64 §:n mukaan sivutoimiluvat myöntää kunnanhallitus. Sivutoimi-ilmoitus tehdään oman osaston osastopäällikölle.

Sivutoimihakemus ja sivutoimi-ilmoitus tehdään vapaamuotoisesti kirjallisesti. Hakemuksesta ja ilmoituksesta on käytävä ilmi, minkälaisesta sivutoimesta on kyse.

Virkasuhteinen

Jos sivutoimi edellyttää työajan käyttämistä, siihen on saatava työnantajan sivutoimilupa. Luvan myöntämistä harkittaessa on otettava huomioon mm. se, että viranhaltija ei saa tulla esteelliseksi hoitamaan virkatehtävää, sivutoimi ei saa vaarantaa luottamusta tasapuolisuuteen eikä muutenkaan haitata virkatehtävien hoitoa. Myöskään työnantajaa vahingoittava kilpaileva toiminta ei ole sallittua.

Muusta sivutoimesta (ei edellytä työajan käyttöä) on tehtävä sivutoimi-ilmoitus. Työnantaja voi kieltää tällaisen sivutoimen, jos se haittaa virkatehtävien hoitoa.

Työsuhteinen

Työsuhteisella ei ole samanlaista velvollisuutta ilmoittaa sivutoimista. Selvää kuitenkin on, että työaikaa ei saa käyttää sivutoimeen ilman työnantajan lupaa eikä sivutoimi saa haitata työtehtävien hoitoa. Sivutoimesta, johon ei käytetä työaikaa, pitää tehdä sivutoimi-ilmoitus vain, jos asiasta on erikseen sovittu työntekijän ja työnantajan välillä. Kunta ei ole työnantajana päättänyt, että em. sivutoimi-ilmoitus pitää tehdä.